Συνεχίστηκε και το τρίτο τρίμηνο του έτους η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων αλλά και η συνολική αξία των αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 5,2%, για τα νέα διαμερίσματα και κατά 3,7% για τα παλαιά (άνω των 5 ετών).

Συνολικά από την αρχή του έτους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου η μείωση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ήταν μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα, φθάνοντας το 3,9%, απ’ ότι για τα νέα διαμερίσματα (-3,1%).Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ακόμη ότι η «ανθεκτικότητα» που είχαν δείξει οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων φαίνεται να περιορίζεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Διαρκή μείωση εμφανίζουν ακόμη και οι συναλλαγές – αγοραπωλησίες οικιστικών ακινήτων οι οποίες πραγματοποιούνται με την μεσολάβηση πιστωτικών ιδρυμάτων. Στο τρίτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 16.000 συναλλαγές αριθμός μικρότερος κατά 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στη διάρκεια του εννεάμηνου ο αριθμός των συναλλαγών έφθασε τις 58,936 όταν ολόκληρο το 2009 είχαν καταγραφεί 74.566 συναλλαγές.

Τέλος, μειωμένος (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν κατά 1,4% ο όγκος των συναλλαγών καθώς και η αξία των συναλλαγών κατά 8,6%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τα στοιχεία της αγοράς ακινήτων καταδεικνύουν ότι την περίοδο της κρίσεως το αγοραστικό ενδιαφέρον των νοικοκυριών στρέφεται προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.