«Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους και επεσήμανε ότι τώρα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξηγήσει στην ΕΕ πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

«Η Ευρώπη πήρε μια ανάσα, τίποτα περισσότερο και σίγουρα όχι ακόμη μια λύση. Τώρα είναι η σειρά της κυβέρνησης της Αθήνας. Ξεκάθαρα: ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει στην ΕΕ πώς η Ελλάδα θέλει να ανταποκριθεί στις δικαιολογημένες προσδοκίες των πιστωτών», δήώσε ο κ. Σταϊνμάιερ στην εφημερίδα Bild και σημείωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να γίνουν «χωρίς χαιρεκακία και υπεροψία».

Ερωτώμενος σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει στην διάθεση άλλων χωρών του Νότου για μεταρρυθμίσεις ενδεχόμενη «επικράτηση» της Αθήνας επί της ΕΕ, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και διευκρινίζει ότι «αν η Αθήνα θέλει αλλαγές σε μεμονωμένα σημεία, αυτό είναι εντάξει, αλλά αν οι αλλαγές οδηγούν σε επιπλέον δαπάνες, τότε θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση σε άλλα σημεία ή να στοχεύσει σε αύξηση των εσόδων”.