Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ανοίξει ξανά η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά ή να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους τα οποία έχουν ήδη δηλώσει στους Δήμους.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος του μήνα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για τους φορολογούμενους που έχουν εκκρεμότητες με τα ακίνητά τους οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
  2. Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας δόσης τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα
  3. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.
  4. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.
  5. Για τα κτίσματα εκτός σχεδίου θα πρέπει να δηλωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
  6. Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους.
  7. Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.
  8. Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κάθε δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων γίνεται ανά αριθμό παροχής1. Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.