Ο χρόνος της τεχνικής επέκτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης κλειδώνει στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Στο Eurogroup θα καταβληθούν προσπάθειες να πειστεί το ΔΝΤ να υπαναχωρήσει από την θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα 1,7 δις. ευρώ για να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015.

Ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου είχε στρατοπεδεύσει στις Βρυξέλλες το τελευταίο τριήμερο για να προετοιμάσει το έδαφος για τις σχετικές διεργασίες. Αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνία με επικεφαλής θεσμών και κυβερνήσεων με το ίδιο θέμα .

Στόχος της ελληνικής πλευράς, αλλά και της Κομισιόν είναι η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα εντός της εβδομάδας ώστε να έλθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση πριν το καταληκτικό ορόσημο της 14ης Δεκεμβρίου. Εαν αυτό γίνει θα αποσταλεί εγκαίρως (προ Χριστουγέννων) προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) και θα επιτραπεί έτσι η τεχνική παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στηριξης, ο χρόνος της οποίας θα αποφασισθεί σήμερα στο Eurogroup.

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που στο Eurogroup θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν, δεν φαίνεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τις θέσεις που έχει εκφράσει και ζητά επίμονα αλλαγές στον ΦΠΑ και στο ασφαλιστικό , ώστε να καλυφθεί με αποτελεσματικά δημοσιονομικά μέτρα το κενό που βλέπει για το 2015.

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως αν και η Γερμανια εμφανίζεται ποιό δεκτική στις ελληνικές θέσεις, ωστόσο υπό το φόβο δημοσιονομικού εκτροχιασμού Γαλλίας και Ιταλίας δεν τοποθετείται ανοικτά κατά των υπερβολών του ΔΝΤ τις οποίες ωστόσο φαίνεται να επισημαίνει (π.χ στο θέμα του ΦΠΑ).

Πάντως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας χθες στην Βουλή εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και θα ακολουθήσει τεχνική παράταση του προγράμματος.

«Θα καταλήξει σε συμφωνία η διαπραγμάτευση με τους εταίρους αρκεί να μην υπαρχει εσωτερική υπονόμευση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Χαρδούβελης είπε “είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η διαδικασία της τελικής αξιολόγησης σύντομα θα οδηγηθεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάνουν και αυτοί (τροικα) βήματα προς τη δική μας κατεύθυνση”.

Πιο ξεκάθαρα από όλους οριοθέτησε την επόμενη ημέρα -μετά τη συμφωνία με την τρόικα – ο κ. Βενιζέλος. Όπως τόνισε:

-Αφού τελειώσει η διαπραγμάτευση θα υπάρξει μικρή τεχνική επέκταση του προγράμματος, διότι πρεπει να πάρουμε τις δόσεις.

– Ενδιάμεσα θα υπάρξει η συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά και την μετατροπή του προγράμματος του ΔΝΤ σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης (ην κυβέρνηση εμφανίζεται να συνδέει και τα επιτόκια της προληπτικής γραμμής με το κόστος που θα αντλεί η χώρα κεφάλαια από τις αγορές ).

– Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Για αυτή τη διαδικασία ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια για μείωση των επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων. Ο κ. Χαρδούβελης αποκάλυψε πως καταβάλλεται προσπάθεια τα χαμηλά επιτόκια που έχει δανεισθεί η Ελλάδα από την ΕΕ να μετατραπούν από κυμαινόμενο σε σταθερά. Για την βιωσιμότητα δε του χρέους ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «το χρέος αυτή τη στιγμή είναι το κόστος εξυπηρέτησης του».