Νέα μέτρα 1+1 δισ. ευρώ δίνει η κυβέρνηση στην τρόικα για το 2015 σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη αναγνωρίσει μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έχει συμφωνήσει και σε πρόσθετες παρεμβάσεις 1 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν εάν διαπιστωθεί τον Ιούλιο του 2015 η ύπαρξη αντίστοιχου δημοσιονομικού κενού στο προϋπολογισμό.

Τα μέτρα αυτά έχουν να κάνουν με την επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα επίπεδα του 2014 (400 εκατ. ευρώ), την αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ (500 εκατ. ευρώ), την αύξηση και επέκταση του φόρου πολυτελείας (100 εκατ. ευρώ).

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούμενοι σήμερα επί των σχετικών πληροφοριών επιβεβαίωσαν πως η τρόικα συνεχίζει να ζητά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θεωρώντας ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, αλλά ξεκαθάρισαν πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις της επαληθεύτηκαν, έτσι και τώρα δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό.

«Στην υποθετική περίπτωση που επαληθεύονταν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας, εντοπίζονται οι περιοχές από τις οποίες θα μπορούσε να καλυφθεί τυχόν διαφορά. Αυτή η υποθετική περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί ούτε και τώρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για μέτρα 1+1 δισ. ευρώ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.