Με την προκαταβολική πληρωμή των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Μαϊου, η ΑΑΔΕ αρχίζει να κλείνει από αύριο τις εκκρεμότητες που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εκκρεμότητες, που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις που δεν έχουν λάβει χιλιάδες ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια αλλά και τις φορολογικές δηλώσεις. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν σήμερα να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωσης καθώς δεν γνωρίζουν τα ποσά που θα δηλώσουν στο έντυπο Ε2 για τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δώσει το δικαίωμα τη υπεκμίσθωσης και δεν έχουν αποζημιωθεί από το κράτος αναμένουν τις ενέργειες της φορολογικής διοίκησης πριν την υποβολή της δήλωσης τους. Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες όλα θα διευθετηθούν επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενέργειες θα γίνουν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, ενώ σε άλλες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία ζητάει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους εκμισθωτές ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ, προγραμματίζει για αύριο Παρασκευή ένα νέο γύρο καταβολής αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν «κουρεμένα» ενοίκια για τον μήνα Μάιο. Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τις δηλώσεις COVID Απριλίου και εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Επίσης αναμένεται να πληρωθούν αποζημιώσεις και για προηγούμενους μήνες καθώς και για εκκρεμότητες που έχουν σχέση με υπεκμισθώσεις ακινήτων. Παράλληλα, «τρέχει» και η διαδικασία συμψηφισμού αποζημιώσεων (για την περίοδο Μάρτιος 2020 – Δεκέμβριος 2020) με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις ενώ ακόμα αναζητούνται ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει σωστά το IBAN τους στο Taxisnet και δεν μπορούν να λάβουν τα χρήματα της κρατικής αποζημίωσης για τα κουρεμένα ενοίκια.

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση για τους ΚΑΔ που δικαιούνται μηδενικό ενοίκιο για τον Ιούνιο 2021. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιούνιο.

Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί αν και τι θα ισχύσει για το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά τον μήνα Ιούλιο 2021. Το οικονομικό επιτελείο έχει αναφέρει ότι το μέτρο θα αφορά περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.