Τη βαρύτητα, που έχει η επαλήθευση των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αγορά προϊόντων, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη δημόσια διοίκηση, επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας σε συνέδριο του περιοδικού Forbes, στο Βουκουρέστι, όπου συμμετείχαν οικονομικοί παράγοντες από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο κύριος Κόλλιας επισήμανε ότι αυτά είναι μεγάλης σημασίας για δύο λόγους :

Πρώτον, επειδή η ελληνική κυβέρνηση πρέπει καθημερινά και έμπρακτα να αποδεικνύει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία, ώστε να ανακτήσει με αυτό τον τρόπο την αξιοπιστία της στο 100%. Με αυτό τον τρόπο, θα υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012  για το Ελληνικό χρέος, με τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Δεύτερον, επειδή η επιστροφή σε ένα διατηρήσιμο μονοπάτι ανάπτυξης θα αυξήσει τον παρονομαστή, οδηγώντας σε ταχύτερη μείωση του λόγου Χρέους προς ΑΕΠ.

Αναφέρθηκε ακόμα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας και το απίστευτο – όπως είπε – φορολογικό βάρος που έχουν πληρώσει και θα πληρώσουν οι πολίτες.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, η χώρα θα έχει τη δύναμη να ενώσει τη φωνή της με των υπολοίπων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να ζητήσουν μια οικονομική πολιτική, που να προωθεί την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή.

Διότι, αν η Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίσει και συνεχίσει να αναπτύσσεται, η  Ελλάδα – και κάθε άλλη χώρα – έχει μόνο να επωφεληθεί από αυτό», τόνισε ο κ. Κόλλιας.