Ο κύβος ερρίφθη, η εστίαση ανεβάζει ρολά στις 3 Μαΐου και οι επιχειρηματίες τρέχουν να ετοιμάσουν καταστήματά τους. Πολλοί δυσκολεύονται να βρουν τα απαιτούμενα ποσά για τις αναγκαίες προμήθειες, η έκτακτη ενίσχυση φαίνεται πως δεν έχει καταβληθεί και η επόμενη μέρα φαντάζει πιο δύσκολη από ποτέ.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Αν και θεωρούν θετικό το γεγονός πως θα μπορέσουν ξανά να υποδεχτούν πελάτες πρέπει να γεμίσουν τα μαγαζιά τους με όλα τα απαραίτητα και αγωνιούν για το εάν θα τα καταφέρουν.

Όπως τονίζει στο newsbeast.gr o εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης, Γιώργος Ζουριδάκης τα προβλήματα είναι αρκετά.

«Οι επιχειρηματίες θα πάρουν αργά τις χρηματοδοτήσεις από το κράτος. Αρκετοί δεν έχουν τα χρήματα για να προμηθευτούν τα πρώτα πράγματα ώστε να ανοίξουν» αναφέρει και εξηγεί: «Βρέθηκαν ήδη δύο φορές με προϊόντα που τελικά τους πήγαν άχρηστα γιατί αναγκάστηκαν να κλείσουν. Για να εφοδιαστούν ξανά πρέπει να χρηματοδοτηθούν».

«Πολλοί έχουν πρόβλημα και με τα πάγια έξοδά τους τα οποία δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσαν να εργαστούν» εξηγεί ο Γιώργος Ζουριδάκης.

«Μέχρι τέλος Οκτώβρη δυστυχώς αρκετοί δεν θα αντέξουν και όπως υπολογίζουμε ένα 30% θα αναγκαστεί να φύγει από την αγορά» υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης.

«Δεν ξέρουμε πώς θα ανοίξουμε»

Είναι θετικό το ότι θα ανοίξουμε μετά τόσο καιρό που είμαστε κλειστοί, δηλώνει στο newsbeast.gr ο Δημήτρης Λατίφης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου – καφέ Thea στην Πλάκα αλλά παράλληλα εξηγεί πως «η Δευτέρα του Πάσχα του δυστυχώς είναι δύσκολη μέρα».

«Πρέπει να καταφέρουμε σε λίγες μόνο ημέρες να φορτώσουμε το μαγαζί μας και το κόστος είναι μεγάλο» σημειώνει και τονίζει: «Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα ανοίξουμε. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιο θα είναι το πρωτόκολλο ασφαλείας και αναμένουμε τις οδηγίες που θα μας δοθούν. Υπό κανονικές συνθήκες τα εξωτερικά τραπέζια του μαγαζιού μας ήταν γύρω στα 14 τώρα υπολογίζουμε πως θα βάλουμε έξι με επτά ώστε να υπάρχουν αποστάσεις».

«Έχω στο σύνολο τρία μαγαζιά, ένα στην Πλάκα, ένα στο Χίλτον και ακόμη ένα στον Άλιμο» αναφέρει ο Δημήτρης Λατίφης εξηγώντας πως θα μπορέσει να ανεβάσει ρολά μόνο σε αυτό που βρίσκεται στην Πλάκα. «Το μαγαζί μου στο Χίλτον δουλεύει πιο πολύ νύχτα για ποτό και δεν μπορεί να ανοίξει. Αυτό που βρίσκεται στον Άλιμο είναι beach bar οπότε ούτε αυτό δεν θα ανοίξει ακόμη. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε αναστολή για τον Μάιο και βλέπουμε. Αισιοδοξούμε πως τα πράγματα θα πάνε καλά αλλά παράλληλα έχουμε αρκετό άγχος» δηλώνει.