Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τους εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 29,7 εκατ. Ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. Ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά ο κανονισμός προβλέπει:

  • χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ).
  • Ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000€, Ισπανία, 1,13εκ€, Ιταλία 1,28 εκ.€ και Γαλλία 262.000€.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Η Επιτροπή τελικά ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από τα Κ-Μ, την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων σήμερα.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τις δικές της παρατηρήσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.
  • Η στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Ο.Π. καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση)
  • Να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Ο.Π. και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το Κ-Μ» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.
  • Να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται, με στόχο την επιπρόσθετη στήριξη των ροδακινοπαραγών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει από τις 16 Ιουλίου ο Έλληνας Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης.