Τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια για το μήνα Φεβρουάριο καλούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αποζημιωθούν για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προθεσμία για να εμφανίσουν τα «χαμένα» ενοίκια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 31 Μαρτίου.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ ολοκλήρωσε τη νέα επεξεργασία των δηλώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 και άρχισε να στέλνει ηλεκτρονικά «ραβασάκια» στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κόπηκαν από την κρατική αποζημίωση. Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν από την ΑΑΔΕ θα μάθουν τώρα το λόγο για τον οποίο δεν αποζημιώθηκαν για τα «χαμένα» ενοίκια.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

Διορθώσεις

Αν και τα περισσότερα από τα λάθη δεν διορθώνονται καθώς ο έλεγχος έδειξε ότι οι εκμισθωτές δεν είναι πληττόμενοι και επομένως δεν δικαιούνται μείωση ενοικίου, διορθώσεις μπορούν να γίνουν στις εξής περιπτώσεις λαθών:

  • Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης.
  • Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο.
  • Έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης.
  • Δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ μισθωτή.
  • Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9.

Πληρωμές

Μετά τη Δευτέρα 15 Μαρτίου η ΑΑΔΕ θα τρέξει τις πληρωμές αποζημιώσεων για μισθώματα Ιανουαρίου και τις ουρές για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Επίσης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.