Την άρση της υποχρέωσης πρόωρης αποπληρωμής των δανείων τους αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δίνοντας το «πράσινο φως» στη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπό τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM και το EFSF, μία πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη αποπληρωμή και προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Με την άρση της υποχρέωσης αυτής, η Αθήνα δεν θα είναι αναγκασμένη να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια που έχει λάβει από τον ESM και το EFSF.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προαναγγείλει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, ποσού περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα Κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

TAGS