Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στην Αττική φέρνουν ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα και εντονότερο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο το οποίο βλέπει τα κρατικά ταμεία να πιέζονται και τους πόρους για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων να περιορίζονται.

Ο μισός Μάρτιος έχει χαθεί για το λιανεμπόριο και την εστίαση. Μαζί χάθηκε ο τζίρος της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας. «Κάθε επιπλέον εβδομάδα που το λιανεμπόριο στην Αττική παραμένει κλειστό κοστίζει 200 εκατ. ευρώ» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για να προσθέσει ότι «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στη διαχείριση των οικονομικών πόρων και πιο στοχευμένοι στη βοήθεια που θα δώσουμε, η οποία πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη».

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την Τρίτη 16 Μαρτίου χωρίς click away αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων που δεν θα διαρκούν πάνω από 3 ώρες. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα. Αν βέβαια δεν υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο υγειονομικό μέτωπο τότε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάει πιο πίσω. Βασικός στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει και σε αυτό εκτός του εμβολιασμού μπορούν να βοηθήσει και το νέο μείγμα μέτρων που θα πέσουν στο τραπέζι.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το πακέτο των νέων παρεμβάσεων που θα υπερβούν τα 2,5 δις. ευρώ «θα τρέξει» με βάση κλίμακα αξιολόγησης των πληττόμενων που θα διαφοροποιεί το ύψος, το χρόνο και τη μορφή των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν. Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι όταν θα ανοίξει η αγορά θα καταργηθούν οριστικά τα οριζόντια μέτρα και η παροχή βοήθειας θα κατευθύνεται σε όσους έχουν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και αντικειμενικά υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.

Το στίγμα έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επισημαίνοντας ότι «τα επόμενα μέτρα θα στοχεύουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου… Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα έχουμε παρατηρήσει ότι μπορεί στην ίδια περιοχή να έχουμε επιχειρήσεις που πάνε καλά για οποιονδήποτε λόγο και ανεξαρτήτως του ΚΑΔ και επιχειρήσεις που πάνε άσχημα. Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει την ατομική προσέγγιση».

Πέραν του τζίρου βαρόμετρο θα αποτελέσει και ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) δεδομένου ότι υπάρχουν κομβικοί για την αύξηση του ΑΕΠ κλάδοι όπως η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της υγειονομικής κρίσης καθώς παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες κλειστοί η «φυτοζωούν» και είναι αβέβαιο πότε θα επανέλθουν στη κανονικότητα.

Μεγάλη βαρύτητα για τα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη έχει ο τουρισμός με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι σε περίπτωση που οι εισπράξεις φέτος κινηθούν στο 40% των αντίστοιχων του 2019 (7- 8 δις. ευρώ) από 60% που προβλέπει το βασικό σενάριο η ταχύτητα της ανάπτυξης θα κατέβει κατά 1,5% και το έλλειμμα στο προϋπολογισμό θα επιβαρυνθεί κατά 1,2% του ΑΕΠ.

Το νέο μοντέλο στήριξης θα «σφραγίσει» το πακέτο που έρχεται και περιλαμβάνει την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, την επιδότηση των παγίων δαπανών και των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, την αύξηση του ποσού που θα διαγραφεί από δάνεια των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.