Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση δύο μηνών στην πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Τσαβδάρης με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για έναν-δύο μήνες η πληρωμή των δόσεων του φόρου ώστε να μην προκύψει πρόβλημα και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τον φόρο σε έξι μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει ο νόμος, και όχι σε λιγότερες.

Με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή θα διευκρινιστούν όλα τα ανοιχτά θέματα ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση και κυρίως η πληρωμή του νέου φόρου σε έξι δόσεις με την τελευταία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2- 13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων.
Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.

Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως. Ο συμπληρωματικός φόρος εφαρμόζεται σε αξία ακινήτων από 300.000 ευρώ και πάνω, με συντελεστές 0,1% ως 1% (από 1 εκατ. ευρώ και άνω).
Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από τα 0,003 ευρώ/ τ.μ έως 9 ευρώ/ τ.μ. Όσον αφορά στα αρδευόμενα αγροτεμάχια, ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/ στρέμμα.

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για τη διεύρυνση των κριτηρίων.