Στα μέσα Ιουλίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας πλαισιώνεται σήμερα μόνον από τον υποδιοικητή κ. Γιάννη Παπαδάκη, καθώς η θητεία της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ελένης Δενδρινού-Λουρή έχει λήξει.

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελείται σήμερα από 11 άνδρες αξιωματούχους και συγκεριμένα από τους εξής: Στουρνάρας Γιάννης (Διοικητής),Παπαδάκης Μ. Ιωάννης (Υποδιοικητής),Ανδρεάδης Α. Ανδρέας (Σύμβουλος),Ασημακόπουλος Β. Δημήτριος (Σύμβουλος),Γερανιωτάκης Δ. Ευάγγελος (Σύμβουλος),Μυλωνάς Α. Γεώργιος (Σύμβουλος),Πλασκοβίτης Σ. Ηλίας (Σύμβουλος),Πολυζωγόπουλος Σ. Χρήστος (Σύμβουλος),Σταματόπουλος Κ. Χαράλαμπος (Σύμβουλος),Τάβλας Δ. Γεώργιος-Σπυρίδων (Σύμβουλος) και Χανδρής Δ. Μιχαήλ (Σύμβουλος).

Πληροφορίες φέρουν την νυν Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου να καταλαμβάνει την θέση της υποδιοικήτριας εκπροσωπώντας έτσι και το γυναικείο φύλο στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας και ως εκ τούτου η εκπροσώπηση γυναικών στο ΔΣ της είναι επιβεβλημένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2013 η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει λάβει την απόφαση ότι το 40% των θέσεων στα Διοικητικά Συμβούλια των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα πρέπει έως το 2018 να τις καταλαμβάνουν γυναίκες. Κάτι που (τυπικά) θα πρέπει να ισχύσει και για την ανδροκρατούμενη Τράπεζα της Ελλάδας.