Σε έκθεσή του όπου υπάρχει εκτενής αναφορά στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι η λύση της αναδιάρθρωσης χρεών, ακόμη και με «κούρεμα» (haircut ) 50%, δεν θα αντιμετώπιζε το ουσιαστικό πρόβλημα των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Fiscal Exit: From Strategy to Implementation», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως «η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις για ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πράγματι πολύ μεγάλη, αλλά όχι άνευ προηγουμένου».

«Η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υποβαθμιστεί ακόμη και στην περίπτωση αναδιάρθρωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «αυτό συμβαίνει επειδή το πρόβλημα στις ανεπτυγμένες οικονομίες σήμερα είναι το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, όχι τα υψηλά επιτόκια και το μεγάλο κόστος των τόκων».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ακόμα και στην περίπτωση haircut της τάξεως του 50%, «ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία», η Ελλάδα θα «γλίτωνε» μέτρα λιτότητας που θα αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ. Σαλιώνεται δε ότι η χώρα καλείται να μειώσει το έλλειμμα της συνολικά κατά 12,5% του ΑΕΠ (από 15,5% στο 3% του ΑΕΠ).

Ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «οι μακροοικονομικές και οι δημοσιονομικές μας προβλέψεις για το 2010 και μεσοπρόθεσμα είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα των τοπικών αρχών, που στηρίζεται από το ΔΝΤ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και συμπληρώνουν ότι «οι δημοσιονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν ισχυρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις κατά το 2010, ακολουθούμενες από νέα μέτρα την περίοδο 2011 – 2013».

Πάντως το ΔΝΤ προβλέπει κορύφωση της ύφεσης φέτος και σταδιακή ανάκαμψη από το 2012.