Η Πορτογαλία έχει αρχίσει «να ξεπερνά την κρίση» ολοκληρώνοντας «με επιτυχία» το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειάς της χάρη σε «τεράστιες προσπάθειες», εκτίμησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μετά τη μάχη εναντίον της πυρκαγιάς, η Πορτογαλία αρχίζει να ξεπερνά την κρίση και να χτίζει πάνω στα κέρδη που αποκόμισε», εκτίμησε η Λαγκάρντ κατά την έναρξη του Φόρουμ για τη Νομισματική Πολιτική που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Σίντρα κοντά στη Λισαβόνα.

Η Λισαβόνα «ολοκληρώνει με επιτυχία το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων αφού κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες και απέδειξε αποφασιστικότητα», υπογράμμισε η ίδια προτού αναφερθεί «στις θυσίες του πορτογαλικού λαού».

Έπειτα από τρία χρόνια οικονομικής βοήθειας, η Πορτογαλία ολοκλήρωσε επισήμως το πρόγραμμα στήριξης που είχε λάβει από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Το φόρουμ αυτό, που διαρκεί ως την Τρίτη, θα επιτρέψει στους κεντρικούς τραπεζίτες να «ανταλλάξουν ανεπίσημα απόψεις» για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από «βαθιές αλλαγές», εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα θα είναι το υπερβολικό δημοσιονομικό χρέος το οποίο θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν παντού στην Ευρώπη αναμένουν από εμάς καλύτερες απαντήσεις στα ερωτήματά τους για την ανάπτυξη», σημείωσε ο Ντράγκι.