Τον στόχο του να ζητήσει να ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το χρέος αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του στη Real News και πρόσθεσε ότι το Euro Working Group θα αναλάβει να επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις σε τεχνικό επίπεδο. Η διαπραγμάτευση θα κρατήσει τουλάχιστον έως το φθινόπωρο και η λύση που θα δοθεί θα είναι οριστική.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών οριοθετεί το «κλείδωμα» της συμφωνίας για τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν θα ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα πάρει σάρκα και οστά ο μηχανισμός για την τραπεζική ενοποίηση, ο περίφημος SSM.

Στο Eurogroup της Δευτέρας δε θα συζητηθεί ούτε καν ένα περίγραμμα λύσης για την απομείωση του δυσθεώρητου ελληνικού χρέους, αφού η προσέγγιση αναμένεται να είναι καθαρά πολιτική.

Ωστόσο, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών (EWG) φαίνεται ότι έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να συζητούν τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία με μαθηματική βεβαιότητα θα μπουν στη διελκυστίνδα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιχειρήσει την κορυφαία σύγκρουση, εμμένοντας στο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα κράτη-μέλη, ενώ οι χώρες του Eurogroup θα προκρίνουν το συνδυασμό μιας γενναίας επιμήκυνσης για 50 χρόνια, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, ώστε να μην αυξήσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Όταν ερωτάται ο κ. Στουρνάρας για την κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ, απαντά: «Εμείς, πάντως, έχουμε τις δικές μας θέσεις, τις οποίες έχει επεξεργαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους».

«Βλέπω την αλλαγή αντιμετώπισης. Έπαψα να είμαι το «μαύρο πρόβατο» στο Eurogroup. Τα καταφέραμε στις δύσκολες ώρες. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην κοινωνία με μία χρονική υστέρηση, αλλά θα φανούν», τόνισε.