«Σήμερα βγαίνουμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις αγορές. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας στο Ζάππειο, παρουσία του επιτρόπου Χοακιν Αλμούνια.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα κατάφερε – και αυτό το αναγνωρίζουν πλέον και οι πιο επικριτικοί φίλοι και εταίροι μας – να πετύχει την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η χώρα έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μία τραπεζική ένωση που εγγυάται την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

«Από την αιτία της κρίσης, δηλαδή, τα πολύ ψηλά ελλείμματα, πετύχαμε πλεονάσματα. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, με έμφαση στην τεχνολογία και την εξωστρέφεια καθώς το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί 30% από την αρχή της κρίσης», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «μέσα από την ανταγωνιστικότητα πρέπει να πετύχουμε περισσότερα, καθώς σε επίπεδο τιμών δεν είχαμε μειώσεις λόγω δυσκαμψιών στην αγορά».

Ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν χρονιές δυσκαμψίες που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως στην αγορά εργασίας που είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη, δύσκολα δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, συμπλήρωσε ο υπουργός.