Από το μνημόνιο που την έσωσε από σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία, η Ιρλανδία έχει καταφέρει τέτοιο γύρισμα ώστε τα ομόλογά της να είναι κοντά στο να θεωρούνται ασφαλή καταφύγια όπως αυτά της Γαλλίας και του Βελγίου.

Έχοντας καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος όταν πριν από τρία χρόνια βγήκε από τις αγορές, η Ιρλανδία κατάφερε με μία θεαματική επιστροφή την περασμένη εβδομάδα να καλύψει σχεδόν τις μισές δανειακές της ανάγκες για το 2014.

Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η οικονομία της θα αναβαθμιστεί από τη Moody’s – ενδεχομένως και αύριο – με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί ένα νέο κύμα επενδύσεων.

Την περασμένο εβδομάδα, το Δουβλίνο βγήκε στις αγορές με δεκαετή ομόλογα, τα οποία πουλήθηκαν με επιτόκιο μόλις 3,5% όταν το 2011 το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά άγγιζε το 15%.

Αυτή τη στιγμή, η διαφορά των επιτοκίων της με τη Γαλλία και το Βέλγιο είναι μόλις 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1%, ενώ το spread σε σχέση με το Γερμανικό δεκαετές είναι μόλις 70 μονάδες βάσης.

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε από το μνημόνιο, κατέγραψε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είδε την ανεργία να αρχίζει να κινείται πτωτικά και τώρα αναμένει αναβάθμιση από τη Moody’s που τοποθετεί τα ομόλογά της στην κατηγορία σκουπίδια.