Εδώ και πάρα πολύ καιρό τα επιτόκια καταθέσεων στις τράπεζες είναι σχεδόν μηδενικά. Παρόλα αυτά, μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού παρουσιάστηκε μία σημαντική αύξηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι αύξησης κατά 458 εκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο.

Αυτό όμως όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες δεν οφείλεται στην πανδημία αλλά στο γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφεται σημαντική πτώση των τιμών σε μετοχές και ομόλογα, με αποτέλεσμα να τρομάξει πολύς κόσμος.

Έτσι μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες αντιστράφηκε η τάση μεταφοράς χρημάτων από τα άτοκα τραπεζικά προϊόντα σε αμοιβαία κεφάλαια που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από το περασμένο έτος.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τον μήνα Μάρτιο οι εκροές από αμοιβαία κεφάλαια άγγιξαν τα 643 εκατομμύρια ευρώ ποσό το οποίο είναι υπερδιπλάσιο των εισροών που ανήλθαν μόλις στα 287 εκατομμύρια ευρώ τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Με άλλα λόγια οι επενδυτές, και ιδίως οι μικροεπενδυτές, ρευστοποίησαν τις τοποθετήσεις τους για το 2020 αλλά και ένα σημαντικό μερίδιο από αυτές του 2019 με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τραπεζικές καταθέσεις.