Την εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους και ότι ως εκ τούτου η δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί το 2014 εξέφρασαν πριν λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Νταϊσελμπλουμ προανήγγειλε την επιστροφή της τρόικα αύριο στην Αθήνα, τονίζοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν γρήγορα την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό θα γινει το Δεκέμβριο. Ωστόσο, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημείωσε πως θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2014. «Ρεαλιστικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο. Το θέμα θα μας απασχολήσει και τον Ιανουάριο», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως οι ελληνικές αρχές εργάζονται εποικοδομητικά με την τρόικα και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά.

«Κάνουμε κάθε προσπάθεια να κλείσουμε τα ζητήματα πριν από το τέλος του έτους», είπε ο Ρεν σημειώνοντας πως η τρόικα θα επιστρέψει για περίπου μια εβδομάδα στην Αθηνα με στόχο να εξεταστούν τα θέματα που σχετίζονται με τα νομοθετήματα που θα κατατεθούν φέτος στη Βουλή. «Η πλήρης ομάδα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να υπάρξει συμφωνία στην αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Ο Επίτροπος Ρεν εκτίμησε ότι η οικονομία σταθεροποιείται και πρέπει για το λόγο αυτό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες της.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο EFSF έχει έτοιμο προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 , ωστόσο θα πρέπει να πληρωθούν τα προαπαιτούμενα (του Ιουλίου) για να εκταμιευθεί.