Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των υποθέσεων για οφειλές προς το κράτος βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Κύπρο, κάτι που το προβλέπει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο της τρόικα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από το διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γεώργιο Πούφο.

Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, ενώ ο κ. Πούφος ανέφερε ότι το Τμήμα κάθε χρόνο ασκεί 10.000- 12.000 αστικές διώξεις για οφειλές φόρου εισοδήματος.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών, η παράλειψη καταβολής των φόρων ήταν μέχρι τώρα ως επί το πλείστον αστικό αδίκημα και προσέθεσε ότι η φυλάκιση πολιτών για οφειλές φόρου εισοδήματος ήταν ουσιαστικά μηδενική.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας ΦΠΑ δήλωσε στην Επιτροπή πως η οφειλή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ήδη συνιστά ποινικό αδίκημα με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Προσέθεσε δε πως από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2013 ασκήθηκαν 1.674 ποινικές διώξεις, από τις οποίες προέκυψαν έσοδα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να εισπραχθεί από καθυστερημένες οφειλές ανέρχεται στα 64 εκατομμύρια ευρώ.