Υπέρ μιας όσο το δυνατόν περισσότερο περιοριστικής ερμηνείας της εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό της νομισματικής από την δημοσιονομική πολιτική τάχθηκε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας απόψε στην «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.

«Εντός των ορίων της ευρωζώνης τέτοιες αγορές ομολόγων, ειδικά αδύναμων κρατών, οδηγούν σε διάδοση του κινδύνου για τη φερεγγυότητα και στα άλλα κράτη-μέλη», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, απαντώντας εμμέσως σε εισηγήσεις στελεχών της ΕΚΤ υπέρ της αγοράς ομολόγων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. «Οι όροι που ισχύουν στην ευρωζώνη (. . .) δεν επιτρέπουν επί της αρχής τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης και τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει, αν χρειαστεί να ληφθούν, να ληφθούν από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ακόμη ότι αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ συζητά τόσο διεξοδικά για την σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. «Τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία μας, αλλά ως δύναμη», κατέληξε.