Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αναθεώρησε επί τα χείρω σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και στη βόρεια Αφρική, επικαλούμενη την εξασθένιση της ζήτησης για τα προϊόντα τα οποία εξάγουν, αλλά και το γεγονός ότι πολλές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η ΕΤΑΑ επισήμανε επίσης τις αποπληθωριστικές πιέσεις από την ευρωζώνη, αν και επισήμανε πως οι εσωτερικοί κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι μειωμένοι.

Οι προβλέψεις της ΕΤΑΑ για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται συμπεριλαμβάνουν μια μείωση μισής μονάδας για την μεγαλύτερη εξ αυτών των οικονομιών: τη Ρωσία.

Η ΕΤΑΑ αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη στο 2,0% από 2,1% για φέτος και στο 2,8% από 3,1% για το 2014.

Επίσης αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στη Ρωσία στο 1,3% από 1,8% για φέτος και σε 2,5% από 3,0% για το 2014, επικαλούμενη την υποχώρηση των επενδύσεων και την πτώση της τιμής του βασικού εξαγωγικού προϊόντος, του πετρελαίου. Πέρυσι, προέβλεπε ανάπτυξη 3,4%. Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς το χειρότερο την πρόβλεψή της για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε κατά μέσον όρο 2,5% έως το 2030, από 4%.

Εξάλλου η ανάπτυξη που προβλέπει η ΕΤΑΑ για τις οικονομίες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναθεωρήθηκε στο 2,8% για φέτος και 3,5% για το 2014, από 3,0% και 4,1% αντίστοιχα. Η πολιτική αστάθεια, σύμφωνα με την Τράπεζα, συνεχίζει να εγείρει ανησυχίες στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.

«Καταγράφεται ασθενική ανάπτυξη παρά την ανάκαμψη στην ευρωζώνη», επισήμανε ο Έρικ Μπέργκλοφ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ, σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος επισήμανε το χαμηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τις ανεπαρκείς επενδύσεις.

«Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, ιδίως στην κεντρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εν μέρει αυτό αντανακλά τις συνθήκες όσον αφορά τη ζήτηση σε αυτή την περιφέρεια, αλλά εν μέρει οφείλεται επίσης στις αποπληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από την ευρωζώνη».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό 0,25% την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 0,7% τον Οκτώβριο.

Η ΕΤΑΑ, η οποία επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αναθεώρησε προς το χειρότερο και τις προβλέψεις της για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, όπου πλέον επίσης δραστηριοποιείται: την Αίγυπτο, την Ιορδανία, στο Μαρόκο και στην Τυνησία.

Η τράπεζα έκανε λόγο συνολικά για μια ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται κατά 2,0% φέτος (από 2,2%) και κατά 2,8% (από 3,2%), ενώ ανέφερε ότι το 2012 η ανάπτυξη ήταν 2,7%.

Η ΕΤΑΑ διέβλεψε επίσης ότι εγείρονται οικονομικοί κίνδυνοι από την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η Σλοβενία ιδίως προβλέπεται ότι θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται το 2014, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ζητήσει χρηματοδοτική στήριξη από την διεθνή τρόικα των πιστωτών.

Η ΕΤΑΑ ιδρύθηκε το 1991 με στόχο να διευκολύνει τη μετάβαση σε οικονομίες ελεύθερης αγοράς και να προωθήσει ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ελευθέρων Κρατών τηρώντας και εφαρμόζοντας τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς, ενώ πιο πρόσφατα άρχισε να παρεμβαίνει και σε χώρες στα νότια της Μεσογείου.