Πολυάριθμες και μακρές συναντήσεις περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα των επαφών της τρόικας, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.

Επαφές πραγματοποιούνται και θα γίνουν στο Γραφείο Προγραμματισμού για τα δημοσιονομικά και το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ σειρά συναντήσεων που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Τράπεζα.

Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, συναντήθηκε με τεχνοκράτες της τρόικας, ενώ άλλο κλιμάκιό της είχε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την οποία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της ανεργίας και τρόποι για επαναδραστηριοποίηση των ανέργων, η καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων και η κινητικότητα εργατικού δυναμικού.

Επίσης, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας συζήτησαν με εκπροσώπους της τρόικας θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Αναλυτές της Τράπεζας Κύπρου συναντήθηκαν επίσης με τεχνοκράτες της τρόικας για να συζητήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας (ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός) στη βάση των οποίων καθορίζονται οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε παράλληλη χωριστή συνάντηση συζητούνται οι εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία παρουσία του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Το ακανθώδες θέμα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ της τρόικας και στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εμπορίου και του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Σε απογευματινές συναντήσεις θα γίνει ενημέρωση της τρόικας για το δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ σε άλλη συνάντηση με λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και το Εμπορικό Επιμελητήριο θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις.

Σε άλλες συναντήσεις, θα συζητηθούν οι ελάχιστες καταναλωτικές ανάγκες ενός νοικοκυριού, το προτεινόμενο Σχέδιο Εγγυημένου Ελάχιστου Εισοδήματος και η μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς και το σχέδιο δράσης για τον τουρισμό και το μεγάλο θέμα της εισαγωγής Γενικού Σχεδίου Υγείας.