Αποκαλυπτική έρευνα: Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου

Η μελέτη του ΣΕΒ για τις ανισότητες – Τι ισχύει για τις στερήσεις και το μαξιλάρι συντήρησης των 3 μηνών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:22
06/02/2020
Αποκαλυπτική έρευνα: Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου
11
loading

Το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου, αναφέρει ο ΣΕΒ σε έρευνα σχετικά με τις ανισότητες και την παροχή ευκαιριών.

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο του «επιλεκτικού ζευγαρώματος», που συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων ζευγαριών αποτελείται από συντρόφους του ίδιου περίπου εισοδηματικού επιπέδου, το οποίο στην Ελλάδα είναι εντονότερο από άλλες χώρες και έχει ενταθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της κρίσης.

«Το ένστικτο της επιβίωσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο φαίνεται, ενδεχομένως, να αποθάρρυνε την προσέγγιση συντρόφων χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Όλες αυτές οι πρακτικές, όμως, διαιωνίζουν τις ανισότητες, και, συνεπώς είναι σημαντικό η πολιτεία να προσφέρει αντισταθμιστικές πολιτικές που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, και, κυρίως, ευκαιρίες μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία, και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για να μπορέσουν και άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρχική πριμοδότηση, να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα:

-Οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν την υψηλότερη σχετικά ποιότητα ζωής, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανισοτήτων, και ιδίως ανισοτήτων στο εισόδημα και τον πλούτο, αλλά και στέρησης.

-Στην Ελλάδα, αν και η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου βρίσκεται στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας κατατάσσεται σε υψηλότερα επίπεδα συνολικής ανισότητας και στέρησης σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες. Συγκεκριμένα, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του υψηλότερου 20% είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από του χαμηλότερου 20% (ενώ στον ΟΟΣΑ 5,4 φορές, στις ΗΠΑ 8,5 φορές και τη Σουηδία 4,1 φορές), και, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου (έναντι 52% στον ΟΟΣΑ και 78% στις ΗΠΑ), με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα να συμβάλει ενδεχομένως στην άμβλυνση των ανισοτήτων πλούτου.

-Στο θέμα των στερήσεων, η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά υψηλότερες στερήσεις από τον υπόλοιπο κόσμο, που ενδεχομένως να αντικατοπτρίζει και την επίπτωση της μεγάλης κρίσης και ύφεσης στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού στην Ελλάδα. Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων στέρησης είναι ότι το 12,9% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο φτώχειας (έναντι 11,5% στον ΟΟΣΑ). Επίσης, το 67% του πληθυσμού έχει ρευστότητα χαμηλότερη από το 1⁄4 του εισοδηματικού ορίου φτώχειας, που θεωρείται μαξιλάρι ικανό να συντηρήσει κάποιον που υφίσταται μια απώλεια εισοδήματος 3 μηνών (έναντι 49,3% στον ΟΟΣΑ).

-Όσον αφορά στη σύγκριση με βάση το φύλο, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ το ίδιο συμβαίνει με γνώμονα την ηλικία των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

-Τέλος, το 55,4% του πληθυσμού θεωρείται «οικονομικά ευάλωτο» (έναντι 38,9% στον ΟΟΣΑ) που, αν και δεν έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν διαθέτει σε ρευστότητα το μαξιλάρι συντήρησης των 3 μηνών, και, συνεπώς, είναι εύκολο να πέσει κάτω από το όριο φτώχειας σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Τσακωθειτε

  Κι αλλο μπορείτε [...] αντί να προτείνετε λύσεις. Αυτο μας εφαγε. Αυτο κι ο εγωισμός του να παραδεχθούμε ποτε εχουμε λαθος.

 2. avatar SER 30

  ΟΤΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ 8 5 % ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟ 3 ΤΟ 5 ΤΟ 8 % ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ . Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο του «επιλεκτικού ζευγαρώματος», που συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων ζευγαριών αποτελείται από συντρόφους του ίδιου περίπου εισοδηματικού επιπέδου,.......... Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΤΟΥ 8 3 , 7 5 2 % ΑΠΟ ΤΟ 1 0 % ΜΕ ΤΙΣ \'\' ΜΟΝΤΕΛΕΣ ΚΟΡΙΤΣΑΡΟΥΣ ΔΙΜΕΤΡΕΣ\'\' ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΗΘΟΣ ΠΝΕΥΜΑ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟΥΣ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ , ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕ , ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Η ΤΟ ΚΑΝΟΥΝΕ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ Η ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΕΥΝΑΤΕ ? ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΘΩΜΕΝ .

 3. avatar Aimilios

  παραπλανητικος ο τιτλος του αρθρου. Σε καθε χωρα απο πάντα υπαρχουν πλουσιοι και φτωχοι, στην Ελλαδα οι ανισότητες ειναι πολυ μικροτερες σε σχεση με αλλες χωρες.
  Μην δινετε τροφη για μπουρδες στους πρεζομπαχαλακηδες της αριστερας.
  Στην ΕΣΣΔ,κουβα,βκορεα κτλ μαλιστα υπηρχαν παρα παρα πολυ πλουσιοι (εξουσια) και παρα παρα πολυ φτωχοι, οπου το 1% εχει πιο πολλα απο το 99% μαζι. Κλαιτε αριστερα καθυστερημενα σιχαματα;;

  1. avatar ΘΑ..ΝΑ..ΤΟΣ..

   όχι ακριβώς , [...]

 4. avatar Γιδαρχοςςςς

  Ειναι ξεκαθαρο πλεον. Μαζι τα φαγαμε. Μπεεεεε μπεεεεεεεεεεεεεεεε.

 5. avatar ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

  ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ 10% ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΣΑΝΟΦΑΓΟΙ.

  1. avatar Ουστ κόπρε

   Άκου κομμουνιστή. Μην αποπροσανατολίζεις. Στις σκανδιναβικές χώρες που δεν συμβαίνει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα έχουν καπιταλισμό. Το παραμύθι «είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» βολεύει μόνο τον Μπογιόπουλο να πουλάει βιβλία και το σταλινοΚΚΕ να κρατάει αυτό το 5%. Ο Έλληνας πεινάει γιατί είναι βλάκας (το χαμηλότερο IQ στην Ευρώπη σύμφωνα με επίσημη έρευνα). Τον απασχολεί ο Ζακ, οι ρομά, οι μετανάστες κι όχι η δίκη του ζωή. Είναι επίσης δειλός. Φοβάται να βγει από την ΕΕ. Ο Άγγλος δεν είναι γιαυτο και προοδεύει. Τώρα βράσε στο ζουμί σου κι ονειρεύσου ότι ζήσεις στην Ρουμανία του Τσαουσέσκου που δεν είχε καπιταλισμό.

   1. avatar ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ

    ΧΑΙΡΟΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΗΚΑΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΛΑΡΙΑ ΣΠΑΝΕ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ.

    1. avatar Ουστ κόπρε

     Καλά κρασιά, αυτό που λες είναι η βασική αρχή του υγειούς καπιταλισμού. Αυξάνουμε το βιοτικό επίπεδο του κόσμου για να καταναλώνει. Τα άλλα είναι αριστεροαρλούμπες, του ΚΚΕ της Εκάλης. ΥΓ τα πολλά κλαδιά που λες είναι τα συνδικάτα που υπό τις οδηγίες του ΠΑΜΕ μας καταδυναστεύουν

  2. avatar Αν θέλεις

   Όχι καπιταλισμό, Αλλά καθαρό κουμουνισμο, διότι δεν υπάρχει, εσύ προσωπικά, Μελέτησε, στην Καινή Διαθήκη, όλη την Επί του Όρους ομιλία Του Ιησού Χριστού, στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, κεφάλαια 5,6,7,και μετά να κοιτάξεις κατάματα, τις Κουμουνιστικες Χώρες. Όταν λέμε όλες, όλες.

   1. avatar Φαρμακογλωσσης

    Μια που μας παραπεμπεις στο κατα Ματθαιον Ευαγγελιο για να κυταξουμε τις χωρες αυτων των καθεστωτων, σου διαλεγω το 7.70
    Ματθ.7,20 ἄρα(1) γε ἀπὸ τῶν καρπῶν αὐτῶν(2) ἐπιγνώσεσθε αὐτούς.
    Ματθ.7,20 Θα τους καταλάβετε, λοιπόν, από τους καρπούς των».
    (2) Οι ψευδοπροφήτες παρά τα εξωτερικά προσχήματα ευσεβείας, νηστείας, προσευχής, ελεημοσύνης και ίσως και παρά τις διαμαρτυρίες τους για την ορθότητα της πίστης τους, θα αποκαλυφθούν, εάν όχι πάντοτε από τα κακά τους ήθη, τουλάχιστον όμως από τον κακό χαρακτήρα των προσπαθειών τους (L).

    Ειδαμε τους καρπους των καθεστωτων αυτων και ακουμε αριστερα και μας πιανει ταρακουλο. Μαπα το καρπουζι! Εν Χριστω αδελφε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει