Στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) επιχειρήσεων που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι από τους περίπου 108.000 υπόχρεους σε δήλωση ΦΠΑ, περίπου οι 26.000 δεν υποβάλλουν τριμηνιαία η μηνιαία περιοδική δήλωση ΦΠΑ, γεγονός που οδήγησε την τρόικα να ζητήσει από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Έτσι, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης προωθεί ρύθμιση που θα “πατά” πάνω στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και θα προβλέπει την ακύρωση ΑΦΜ νομικών προσώπων και επιτηδευματιών που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λαμβάνουν επιστολή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία θα καλούνται να προσέλθουν στην εφορία εντός μηνός και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και εάν δεν ανταποκρίνονται με τη λήξη της προθεσμίας, ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιείται.

Η κατάργηση του AΦΜ συνεπάγεται πως μια επιχείρηση ή ένας επιτηδευματίας δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία, να λάβουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, να μεταβιβάσουν την κυριότητα ακινήτου, να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, να υποβάλλουν οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, αλλά και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε φορολογική δήλωση.