Διαφορετικά σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2013-2014.

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη αναφορικά με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των 500 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για επίδομα θερμάνσεως.

Ήδη συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα έχουν εξετάσει ζητήματα σχετικά με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορηγήσεως του επιδόματος θερμάνσεως, τα οποία και θα παρουσιάσουν στην σύσκεψη της Τετάρτης.

Από την πλευρά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για το πώς θα μπορούσε να δοθεί η επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας αναμένεται να ενημερωθεί για αυτά μεθαύριο Δευτέρα.

Η διεύρυνση των κριτηρίων επιδόματος θέρμανσης και η μείωση του συντελεστή ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελούν ισοδύναμες λύσεις από την πλευρά της ευημερίας των καταναλωτών και της καταπολέμησης της ενεργειακής ένδειας. Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση δίνεται χώρος για την εκ νέου ενεργοποίηση του λαθρεμπορίου.

Σημειώνεται πως τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 97% το 2012 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν επιπλέον 23% το 2013. Ωστόσο, η αύξηση αυτή υπερκαλύπτεται από την πτώση των εσόδων από ΦΠΑ.