Αντιδράσεις αλλά και κινητοποιήσεις προκαλεί η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για 24 εργαζόμενους της πρώην RBU (διαχείριση κόκκινων δανείων), που δεν μετακινήθηκαν στην εταιρία Intrum.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, «σε συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εφαρμογής της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς-ΟΤΟΕ- ΣΕΤΠ που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων της Τράπεζας, ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι η Τράπεζα εξάντλησε κάθε δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης και τοποθέτησης των 150 εργαζόμενων που παρέμειναν στην Τράπεζα.

Κατόπιν αυτού, ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «με δεδομένη την άρνηση του Διευθύνοντος για άμεση ανάκληση των αποφάσεων για απολύσεις, μετά δε τη δήλωσή του ότι η διαδικασία απολύσεων έχει ήδη ξεκινήσει, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ξεκαθάρισαν ότι η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης!».

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Η ΟΤΟΕ αποφάσισε την Τρίτη να προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα διενεργείται η τριμερής συνάντηση με τον υπουργό και την τράπεζα.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, από τις 7.45 μέχρι τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 7.15 έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, η ΟΤΟΕ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον κλάδο.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε καταχρηστικές πρακτικές

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις απολύσεις στην τράπεζα Πειραιώς εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας την κυβέρνηση να «παρέμβει άμεσα» ώστε να ανακληθούν.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «εκδικητικές» τις «απολύσεις εργαζομένων που καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ» και καταγγέλλει πως η τράπεζα παραβιάζει «κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων».

«Το Υπουργείο Εργασίας εδώ και μήνες κάνει τα στραβά μάτια στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές πρακτικές της τράπεζας Πειραιώς», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνουν πως με τη στάση τους, την απονεύρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, και την αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που νομοθέτησαν, όχι απλά δεν ανακόπτουν αλλά ενθαρρύνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία».

«Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα ώστε να ανακληθούν έστω και τώρα οι απολύσεις των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάκληση των απολύσεων ζητά η Φ. Γεννηματά

Με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ συναντήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και κύριο αντικείμενο ήταν οι απολύσεις 24 στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες η κ. Γεννηματά ζήτησε να ακυρωθούν.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής «ό,τι δεν έγινε στην καρδιά της κρίσης, γίνεται τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων». Προσέθεσε δε ότι ένα τέτοιο γεγονός δημιουργεί κινδύνους για μαζικές απολύσεις στις τράπεζες.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει τώρα, ώστε οι απολύσεις να ακυρωθούν. Αλίμονο αν οι τράπεζες –που έχουν στηριχθεί με χρήματα του ελληνικού λαού– αφεθούν ασύδοτες και στα θέματα της απασχόλησης».