Αποστάσεις από την πρόταση που διατύπωσε το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν περί κοινής εκπροσώπησης της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πήρε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους.

«Θα έλεγα ότι αυτή η πρόταση δεν αντανακλά το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η συζήτηση», δήλωσε ο κ. Κότχαους, ο οποίος παραδέχθηκε ότι διεξάγεται συζήτηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν στο ΔΝΤ το 2010, αλλά «η πρόταση η οποία συζητείται τώρα είναι σημαντικά διαφορετική από αυτήν».

Σε κοινή συνέντευξη με τον γάλλο συνάδελφό του στο ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στις εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Le Figaro, ο κ. Άσμουσεν είχε δηλώσει ότι «θα ήταν καλή ιδέα μια κοινή θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ», ως δείγμα του ηγετικού ρόλου που μπορούν οι δύο χώρες να αναλάβουν από κοινού για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως είπε ο γερμανός τραπεζίτης, την αφετηρία για μια «γνήσια ευρωπαϊκή θέση» στο ΔΝΤ. Την ιδέα της εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία θέση είχε στο παρελθόν ενθαρρύνει και η Ουάσιγκτον.