«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί ύπαρξης χρηματοδοτικού κενού, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Σ. Ο’ Κόνορ τόνισε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικα γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ – 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014. Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ύψους του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Ο Κόνορ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests).

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στην Ελλάδα, ο Σ. Ο Κόνορ ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή». Κατέληξε λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013.