Δόθηκε απόψε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αποτελείται από τριακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.

Στην έκθεση, το Ταμείο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού χρέους αλλά ασκεί παράλληλα σκληρή αυτοκριτική για τους χειρισμούς της τρόικας τα τελευταία τρία χρόνια.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι επισημάνσεις για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα, αλλά ταυτόχρονα συστήνονται νέες παρεμβάσεις ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική για φοροδιαφυγή αλλά και απουσία απολύσεων στο δημόσιο.

Στην ετήσια έκθεση (άρθρο 4) επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία. Την περίοδο 2008-2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία νέων ξεπερνά πλέον το 60%.

Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του χρέους, την οποία επαινεί, το χρέος παραμένει πανω από το 157% του ΑΕΠ. «Για αυτό και η δέσμευση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας να παρέχουν πρόσθετη συνδρομή υπό όρους αν κριθεί αναγκαίο ώστε να φέρουν το χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα».