Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο) στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ των 27, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Το Μάρτιο, ο όγκος του λιανεμπορίου είχε υποχωρήσει κατά 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2012, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων είναι μειωμένος κατά 1,1% για την Ευρωζώνη και 0,6% για την ΕΕ.

Ο δείκτης «τροφίμων, ποτών και καπνού» μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο) στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ. Μεταξύ των χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία -για την Ελλάδα δεν αναφέρονται για τον Απρίλιο- οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε 13 χώρες και αυξήθηκαν σε 8. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-3,6%), τη Λετονία και τη Βρετανία (-2% και στις δύο χώρες), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,2%), τη Ρουμανία (1,9%) και τη Μάλτα (1,6%).

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης «τρόφιμα, ποτά και καπνός» μειώθηκε 1,9% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη και 2,2% στην ΕΕ. Τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις σημείωσαν η Ισπανία (-6,5%), η Σλοβενία (-4,9%) και η Μάλτα (-4,3%) και τις μεγαλύτερες αυξήσεις η Λετονία (6,2%), η Λιθουανία και η Ουγγαρία (3,3% και οι δύο χώρες).