Ούτε ένα cent δεν έχουν χάσει οι Βορειοευρωπαίοι φορολογούμενοι από την κρίση χρέους που πλήττει εδώ και 3,5 χρόνια την Ευρώπη, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας ακόμα και της Γαλλίας έχουν εξοικονομήσει δεκάδες δισ. ευρώ κυρίως λόγω της πτώσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται από τις αγορές.

Στο βασικό αυτό συμπέρασμα καταλήγει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του πρακτορείου Reuters για το «κόστος» που καλούνται να πληρώσουν οι σκληρά εργαζόμενοι του Ευρωπαϊκού Βορρά για να διασώσουν τους «τεμπέληδες» του Νότου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνοχή της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι, όπως και οι Φινλανδοί και οι Ολλανδοί δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση.

Άλλωστε ο Martti Salmi, επικεφαλής των διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας είναι κατηγορηματικός. «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα cent έως τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία».

Παρόλο αυτά, οι Βορειοευρωπαίοι πολιτικοί είναι απρόθυμοι να παρουσιάσουν την πλήρη εικόνα και τα πραγματικά δεδομένα, αφήνοντας να εξελίσσεται η δυσαρέσκεια των πολιτών τους σχετικά με τα πακέτα διάσωσης στον υπερχρεωμένο Νότο της Ευρώπης.

Βάσει της ανάλυσης, ο μόνος κίνδυνος για τους Βορειοευρωπαίους είναι να υπάρξει κάποια χρεοκοπία στους υπερχρεωμένους Ευρωπαίους και συνεπώς να χάσουν τα χρήματα που έχουν δανείσει (με εξαίρεση τα διμερή δάνεια ύψους 52,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χρήματα φορολογούμενων της ευρωζώνης για οποιαδήποτε άλλη διάσωση).