Η Ομάδα των 20 πλουσιότερων και πιο ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών στον κόσμο, η G20, συμφώνησε ότι η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία δε θα πρέπει να είναι μόνιμο και το Τόκιο θα πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υιοθέτησε πριν από λίγους μήνες μία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης με παροχή τεράστιας ρευστότητας στην αγορά ώστε να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα την οποία αντιμετωπίζει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η Ιαπωνία.

«Όλοι συμφώνησαν ότι αυτό θα πρέπει να είναι προσωρινό», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη συνάντηση της G20 που έγινε στην Ουάσιγκτον σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, είπε ότι η Ιαπωνία δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να χειραγωγεί τις ισοτιμίες των νομισμάτων ξεκινώντας έτσι ένα γύρο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων.