«Την τήρηση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης», ζήτησε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την πρόσφατη απόρριψη των κυριότερων μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013, από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ερωτηθείς σχετικά ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας της ΕΕ, Όλι Ρεν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Ο κ. Ο’ Κόνορ σημείωσε ότι η Πορτογαλία πρέπει να προσδιορίσει σύντομα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2013, υπενθυμίζοντας ότι στόχος για φέτος είναι το έλλειμμα της χώρας να μειωθεί στο 5,5% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος θα υπονόμευαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει έως τώρα ο πορτογαλικός λαός.

Οι 17 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν ατύπως στις 13 Απριλίου στο Δουβλίνο αναμένεται να λάβουν μία καταρχήν απόφαση σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων προς την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.