Οι εκκρεμότητες ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα που θα κρίνουν το κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξετάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης,ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Ν. Καραβίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στην είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013, στις αποκλίσεις στα έσοδα που διαρκώς αυξάνονται, στα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στις απολύσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που μετείχε στην συνάντηση δήλωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και η προετοιμασία εν όψει της ελεύσεως της τρόικα. Για τις επαφές με την τρόικα τόνισε πως θα πρέπει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις πριν τις 12 Απριλίου. «Όλα θα τα πετύχουμε», σημειωσε.

«Μας νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σε ερώτηση για την Κύπρο υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη», είπε, προσέθεσε ωστόσο πως υπήρξε απόλυτη ηρεμία στις τράπεζες στην Κύπρο και όλα πήγαν καλά.