Την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση με τη ρωσική πλευρά. Ήδη κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση της τράπεζας σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να περάσει έτσι η τράπεζα στα ρωσικά χέρια.

Το θέμα απασχολεί τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή με το Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνoφ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συναφείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους Financial Times για το ενδεχόμενο ανάληψης της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, προς το παρόν δεν διαψεύδονται.

Σήμερα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Mikhail Prokhorov εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ρωσική επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων. «Αν νομίζουμε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφορά τη Ρωσία, κάνουμε μεγάλο λάθος. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος», δήλωσε ο κ. Prokhorov σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα «Vedomosti», υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη Ρωσία.

Ωστόσο η διαδικασία πώλησης της Λαϊκής δεν είναι απλή καθώς η μεγαλύτερη εμπλοκή των Ρώσων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκει σύμφωνη την ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία που επιδιώκει να κόψει τη σύνθεση της Κύπρου με τα ρωσικά κεφάλαια. Έτσι, ενδεχόμενη πώληση της Λαϊκής σε Ρώσους επιχειρηματίες θα μπορούσε να εγείρει νέους όρους για τη στήριξη της ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από το Ευρωσύστημα.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr