Σκέψεις για μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

Οι σημερινοί συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:06
04/03/2013
Σκέψεις για μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
1
loading

Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αλλά θέτει ως προϋπόθεση τη δημιουργία αυτόματου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ανώτατα στελέχη του υπ. Οικονομικών αναφέρουν πως το θέμα έχει ήδη εξετασθεί με την τρόικα η οποία αναγνωρίζει πως οι σημερινοί συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν ξεπεράσει σήμερα σε πολλές περιπτώσεις τις εμπορικές αξίες. Οιαδήποτε δε αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα καθιστούσε σχεδόν απαγορευτικές τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξετάσει αλλαγές στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων, υποστηρίζοντας πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από θα καθιστούσε τους συντελεστές 8%-10% που εφαρμόζονται σήμερα ακόμη πιο απαγορευτικούς και θα οδηγούσε σε τέλμα την αγορά ακινήτων.

Για το λόγο αυτό εξετάζεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών να συνοδευτεί από μείωση του φόρου μεταβίβασης (κοντά στο 5% σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες).

Την ώρα που η Ελλάδα επιβάλλει φόρο 10% στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων (τα καινούρια υπάγονται σε ΦΠΑ 23%) στην Αυστρία επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 3,5%, στην Ιρλανδία ο συντελεστής κυμαίνεται από 1% ως 2%, στην Ιταλία ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 7% -10%, ενώ στη Βρετανία δεν φορολογούνται οι αγορές ακινήτων μέχρι το επίπεδο των 125.000 λιρών.

Σημειώνεται πως από το φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει για το 2013 έσοδα 155,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων αναμένονται το 2013 έσοδα 85 εκατ. ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Social Distortion

    Για να γίνει πιό εύκολα το ξεπούλημα των ακινήτων του κόσμου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει