Τα τρόφιμα και όχι τα ροφήματα αφορά η μείωση του ΦΠΑ στο 13%, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά τα τυποποιημένα τρόφιμα. Η μείωση αυτή όμως δεν θα εφαρμοστεί στον καφέ, στα ροφήματα και στα αναψυκτικά.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% είτε σερβίρονται στο πλαίσιο υπηρεσιών εστίασης είτε πωλούνται στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Το πακέτο παροχών Τσίπρα προβληματίζει δανειστές και αγορές. Μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου μεταμνημονιακής αξιολόγησης οι θεσμοί εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση όπου υπογράμμισαν ότι «η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα». Και συμπλήρωσαν πως «ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο θέμα το οποίο θέλουν να εξετάσουν οι θεσμοί είναι το άμεσο πακέτο μέτρων. Δηλαδή η καταβολή της «13ης σύνταξης» συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ, με μόνιμο χαρακτήρα αλλά και οι μετατάξεις από τους υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, ενέργεια και προϊόντα διατροφής, με κόστος 260 εκατ. ευρώ ( για το δεύτερο εξάμηνο του έτους).

Το δεύτερο σκέλος του πακέτου Τσίπρα το οποίο φέρει τις εγγυήσεις των 5,550 δις ευρώ για την επίτευξη των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων προβληματίζει ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί θεωρείται πως επηρεάζει και τις προβλέψεις για το δημόσιο χρέος.