Να καταλήξουν σε συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σε δήλωσή του, γραπτή και βιντεοσκοπημένη, ο Ρομπάι επιβεβαιώνει ότι αυτή η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα είναι κυρίως αφιερωμένη στον προϋπολογισμό, μετά την αποτυχία της προηγούμενης συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό, το Νοέμβριο.

Θα πρέπει να λάβουμε «σημαντικές αποφάσεις», τόνισε. «Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση έχει τα χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Από σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσε.

Ο Ρομπάι υπερασπίζεται έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό που αντανακλά τους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά» στα κράτη-μέλη, αλλά ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό «στραμμένο στο μέλλον», ο οποίος «θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, στους διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς και στην έρευνα και τις επενδύσεις».

«Για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, πρέπει όλοι μας, και λέω ‘όλοι’, να κάνουμε μια προσπάθεια για συμβιβασμό», τονίζει ο Ρομπάι.