Στο Πεκίνο βρέθηκε για μονοήμερη επίσκεψη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις ότι η ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί και ότι η Γαλλία είναι σε καλό δρόμο για την ανάκαμψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάσταση του ευρώ, ανησυχίες που εκφράστηκαν σε όλες του τις συναντήσεις, την ώρα που η γαλλική πλευρά προσπαθεί να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.

«Υπήρξε ένα θέμα που τέθηκε σε όλες μας τις συζητήσεις, στο οποίο χρειάστηκε να αναφερθώ εκτενώς, επειδή είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό. Αισθάνθηκα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια έντονη αμφιβολία, που ίσως οφείλεται σε μια παρεξήγηση ή σε έλλειψη πληροφόρησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Τα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του ευρώ προήλθαν από τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιάγκ καθώς και από τον Λου Τζιουέι, τον επικεφαλής των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας (China Investment Corp., CIC), επισήμανε ο Μοσκοβισί.

Και συμπλήρωσε: «Η Κίνα συνέβαλε στη στήριξη του ευρώ από την αρχή, και πήρε θέση υπέρ του ευρώ κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Την περίοδο εκείνη όμως υπήρξε τόσο υποστήριξη όσο και ανησυχία».

«Η υποστήριξη παραμένει, αν και η ανησυχία έχει καθησυχαστεί εν μέρει, όχι απόλυτα», σημείωσε.

Ο Μοσκοβισί επισήμανε ακόμα ότι οι γαλλικές επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία, παρότι «σημαντικές», περιορίστηκαν σε «μόλις 3,4 δισ. ευρώ».