Τους αυστηρούς κανόνες της όσον αφορά τη ρευστότητα που πρέπει να έχουν διαθέσιμη οι τράπεζες, αποφάσισε να χαλαρώσει η Επιτροπή της Βασιλείας, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια και να βοηθήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών που βρίσκονται σε ύφεση.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για τις τράπεζες θα επιτρέπεται στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν περισσότερα στοιχεία του ενεργητικού τους για να καλύψουν τον συντελεστή ρευστότητας που οφείλουν να τηρούν, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το συντελεστή αυτό σταδιακά σε μία περίοδο τεσσάρων ετών από το 2015 και μετά, αντί της 1ης Ιανουαρίου του 2015 που προβλεπόταν.

«Ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ αντιτιθέμενων απόψεων από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος προεδρεύει της ομάδας των Διοικητών και Επικεφαλής της Εποπτείας της Επιτροπής που καθορίζει τους παγκόσμιους τραπεζικούς κανόνες. Και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά στην εποπτική ιστορία έχουμε έναν πραγματικά παγκόσμιο κανόνα για το ελάχιστο επίπεδο ρευστότητας των τραπεζών».

Η Επιτροπή της Βασιλείας αποφάσισε να συμπεριλάβει τις μετοχές, τα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια και εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές για να επιτύχουν τον αναγκαίο συντελεστή ρευστότητας.

Η Επιτροπή της Βασιλείας, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από σχεδόν 30 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις διεθνείς αγορές, ελπίζει ότι οι τροποποιήσεις θα αποτρέψουν τη συρρίκνωση των δανείων των τραπεζών.