Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 7,75%, αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, όπως επισημαίνει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, για όλους τους 39 ερωτηθέντες οικονομολόγους από το πρακτορείο Bloomberg

Η πραγματική κατάσταση στην οικονομία στις αρχές του τρέχοντος έτους αποδείχθηκε, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ότι ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός κινήθηκε σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε άλμα των τιμών εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ, ενώ το ρούβλι ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 2019 θα μειωθεί από το 5,0-5,5% στο 4,7-5,2% ενώ δεν αποκλείει την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου εντός του έτους, εφόσον η κατάσταση θα συνεχίσει να εξελίσσεται με βάση τις αρχικές προβλέψεις.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας επισημαίνει ότι «θα λάβει αποφάσεις για το βασικό επιτόκιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δυναμική του πληθωρισμού και της οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις, αξιολογώντας παράλληλα τους κινδύνους που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες και την αντίδραση σε αυτούς τους κινδύνους των αγορών» και προσθέτει ότι «στον βαθμό που η κατάσταση θα εξελίσσεται σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει το βασικό επιτόκιο εντός του 2019».

TAGS