Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, το «κούρεμα» του χρέους της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, που επικαλείται πηγές της Τρόικας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγή από τους διαπραγματευτικούς κύκλους, το ΔΝΤ ζητά απομείωση τμήματος του χρέους της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι αλλιώς η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των τόκων μετά και την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Τη θέση του ΔΝΤ φέρονται να στηρίζουν ορισμένες χώρες του ευρώ, με αξιωματούχο της Ε.Ε. να αναφέρει με αγωνία στην εφημερίδα ότι η «κατάσταση στην Κύπρο είναι χειρότερη από αυτή την Ελλάδα».

Ωστόσο, άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θυμίζουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η διαγραφή αξιώσεων ιδιωτών πιστωτών έγινε στην βάση ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση. Εάν τώρα παραβιαστεί αυτή η υπόσχεση, υπάρχει περίπτωση να χάσει ολόκληρη η ευρωζώνη την αξιοπιστία της, λένε..