Απόφαση-σταθμός για την Coca Cola και τον ΦΠΑ από τον Μαρινόπουλο

Πρόταση του Μίχαλου για νομοθετική ρύθμιση για συμψηφισμό ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:31
07/03/2019
Απόφαση-σταθμός για την Coca Cola και τον ΦΠΑ από τον Μαρινόπουλο
11
loading

Δικαστική δικαίωση για την Coca - Cola 3E, η οποία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση επιστροφής του ΦΠΑ που η εταιρεία κατέβαλε στο Δημόσιο, για τιμολόγια που εξέδωσε για τη «Μαρινόπουλος».

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την εταιρεία και ανοίγει τον δρόμο στους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» να διεκδικήσουν συμψηφισμό του ΦΠΑ που κατέβαλαν, αλλά αναλογούσε σε διαγραφείσες απαιτήσεις τους, με υποχρεώσεις τους προς την εφορία

Με την απόφαση, η ΦΑΕ Αθηνών διατάσσεται να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου από την εταιρεία φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο, άμεσο είναι το όφελος και για 16 ακόμη επιχειρήσεις. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει εντόκως στην Coca-Cola 3Ε Ελλάδος το ποσό του ΦΠΑ που κατέβαλε στο δημόσιο αλλά δεν εισέπραξε από τον λιανέμπορο. Η απόφαση αφορά και τις άλλες επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει δικαστικώς, ζητώντας την επιστροφή του ΦΠΑ.

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα επιστολές στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Ο κ. Μίχαλος ζητεί την έκδοση απόφασης που να δικαιώνει στο σύνολό τους αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στα αρμόδια όργανα και στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μίχαλου:

«Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 355/2019 που εκδίκασε προσφυγή Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία αφορούσε τη μείωση της φορολογικής βάσης ΦΠΑ συνεπεία της ολικής ή μερικής μη πληρωμής του τιμήματος από τον αγοραστή (περίπτωση Μαρινόπουλου), θα θέλαμε να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά χιλιάδες προμηθευτές της εν λόγω εταιρείας.

Με την προαναφερόμενη απόφασή του, το ΣτΕ δικαιώνει τις επιχειρήσεις που είχαν προσφύγει, κάνοντας δεκτό το αίτημά τους για συμψηφισμό ή επιστροφή του ΦΠΑ, ο οποίος αφορούσε διαγραφείσες απαιτήσεις εταιριών που υπήρξαν προμηθευτές του Μαρινόπουλου, βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης που επιτεύχθηκε (κούρεμα οφειλών της Μαρινόπουλος).

Στη συγκεκριμένη δίκη, το ΣτΕ εξέτασε την υπόθεση εταιρείας, η οποία ζήτησε από τη ΔΟΥ την αναγνώριση του δικαιώματός της να προβεί σε μείωση της βάσης επιβολής του φόρου κατ' εφαρμογή των προβλεπομένων στο άρθρο 90 παρ. 1 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, καθώς και τη νομιμότοκη επιστροφή του αναλογούντος φόρου ως αχρεωστήτως αποδοθέντος, λόγω της οριστικής διαγραφής των απαιτήσεών της στο πλαίσιο συμφωνίας εξυγίανσης των οφειλετών της.

Αυτό πού έχει σημασία είναι ότι το δικαστήριο:

- Δέχεται τις παρεμβάσεις.

Ακυρώνει τη σιωπηρή απόρριψη της ……………………….. ενδικοφανούς προσφυγής της προσφεύγουσας ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία ενσωματώθηκε η σιωπηρή απόρριψη από τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών της υπ΄ αριθμ. πρωτ. ………………………. επιφύλαξης της προσφεύγουσας επί της ……………………… δήλωσης ΦΠΑ, φορολογικής περιόδου μηνός ………………, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

- Δέχεται την ανωτέρω επιφύλαξη.

Αναπέμπει την υπόθεση στη Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, κατά τα εκτιθέμενα στο σκεπτικό, προκειμένου ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής να ικανοποιήσει το αίτημα περί μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου της προσφεύγουσας, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλομένου απ' αυτήν ποσού φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκως, από την υποβολή της επιφύλαξης.

Έτσι, πλέον, θεωρείται πως είναι δυνατόν να επιστραφεί ο ΦΠΑ στις περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική επικύρωση συμφωνίας πιστωτών και επιχείρησης για διαγραφή χρεών, που συμπεριλαμβάνει ποσά ΦΠΑ που είχαν αποδοθεί στο Δημόσιο, ενώ δεν είχαν καταβληθεί στον προμηθευτή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιφύλαξη της προσφεύγουσας εταιρείας και ανέπεμψε την υπόθεση στην εφορία, ώστε να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου απ' αυτήν ποσού ΦΠΑ και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκως, από την υποβολή της επιφύλαξης.

Θα πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα για την έκδοση απόφασής σας που να δικαιώνει στο σύνολό τους όλες τις επιχειρήσεις είτε έχουν κάνει είτε δεν έχουν κάνει προσφυγές. Είναι στο χέρι σας να αποκαταστήσετε μια αδικία εις βάρος χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες πλήρωσαν χωρίς λόγο ΦΠΑ για ποσά τιμολογίων που δεν εισέπραξαν ποτέ.

Πρέπει με τις αποφάσεις σας να απαλλάξετε από τις διαδικασίες δικαστικών διεκδικήσεων τις επιχειρήσεις, που σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθούν με σοβαρά έξοδα και χρονοβόρες διαδικασίες. Και κυρίως θα πρέπει με τις αποφάσεις σας να μην υπάρξει παραγραφή του δικαιώματος επιστροφής του ΦΠΑ.

Είναι ορθό να δικαιωθούν όλοι όσοι ανήκουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, με την απόφαση του ΣτΕ, και χωρίς καμία άλλη εκ μέρους τους ενέργεια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar alekos

  ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΑΛΕ ΟΙ ΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ?? ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ?? ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ??

  1. avatar VassilisThess

   Αυτό είπε ο Μιχαλος; Αυτό κατάλαβες; Προφανώς η κόκα κολα διεκδίκησε τα λεφτά της από το Μαρινόπουλο αλλά δεν κατάφερε να τα εισπράξει, για λόγους που και να στους εξηγήσει κανεις, δεν πρόκειται ποτε να καταλάβεις (γράφει ότι ο μαρινοπουλος μπήκε σε καθεστώς εξυγίανσης κλπ αλλά είναι πυρηνική φυσική, άστο). Επομένως αφού δεν πήρε τα λεφτά της η κόκα κολα, να μη πληρώσει κ το ΦΠΑ. Κ αυτό να ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς ανάγκη να τρέξουν στα δικαστήρια. ΑΥΤΟ είπε ο Μιχαλος κ τίποτα άλλο.

   1. avatar alekos

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΣΧΕΤΕ,ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΜΑ ΦΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΘΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.

    1. avatar VassilisThess

     Οκ ξεκαθάρισε πρώτα ότι αλλο είναι ο φόρος, άλλο ο ΦΠΑ και τι είναι «ζημία», γιατί τη μια λες το ένα και την άλλη το άλλο. Το ζήτημα μετακύλισης στους πολίτες του μη εισπραχθέντος ΦΠΑ, θα είχε ισως βάση αν το ΦΠΑ παρέμενε απλήρωτο. Τώρα το ΣτΕ λέει ότι το δημόσιο δεν δικαιούται το ΦΠΑ. Άρα δεν τίθεται θέμα ελλείμματος για ποσο που εξ αρχής δεν νομιμοποιείται το δημόσιο να εισπράξει. Κοιτα λίγο στη γωνία τώρα.. έρχομαι;

 2. avatar Μστ

  Δηλαδή το δημόσιο θα επιστρέψει αυτά που έκλεψε ο Μαρινόπουλος..?? σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα είχαν βάλει φυλακή τον Μαρινόπουλο και θα του είχαν κατασχέσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ περιουσίας για να αποζημιώσει αυτούς που έκλεψε

  1. avatar VassilisThess

   Άνθρωπε μου καταλαβαίνεις ελληνικά; Η κόκα κολα κλήθηκε να πληρώσει στο δημόσιο (φαε Αθηνών) ΦΠΑ για εμπορεύματα που πούλησε στο Μαρινόπουλο αλλά τελικά δεν εισέπραξε το τίμημα. Το αντιλαμβάνεσαι αυτό; Φορολογήθηκε για λεφτά που δεν πήρε. Άρα ναι η απόφαση λέει να επιστρέψει το δημόσιο το ΦΠΑ που πήρε από την κόκα κολα. Όσο και να μη το καταλαβαίνεις, ο μαρινοπουλος δεν ειναι διάδικος σε αυτή την υπόθεση. Λίγη σκέψη ρε παιδιά πριν πετάξει τη [...] του ο καθένας

   1. avatar alekos

    ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 3. avatar kalamaria

  Με τις εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τι έγινε; Διαγράφηκαν; Αν ναι να αποδοθούν ευθύνες. Διάβασα οτι ανερχόταν σε 250 εκατομμύρια Ευρώ πως έπαιρνε η επιχείρηση ασφαλιστική ενημερότητα;

 4. avatar gismo

  Πού φτάσαμε...
  Να πανηγυρίζουμε για το προφανές!!

 5. avatar ΜΠΟΥΡΤΖΟΣ

  Χααααααα!!!!! σιγά μην επιστρέψει λεφτά το Δημόσιο. Θα ασκήσει έφεση (ως συνήθως) κατά της απόφασης και το θέμα θα σέρνεται μέχρι να παραγραφεί η αξίωση....μασάμε ρε??????

  1. avatar Αλάνης

   Το ΣτΕ είναι ο τελευταίος βαθμός. Δεν υπάρχει άλλο ένδικο μέσο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει