Στις ενέργειες του υπουργείου οικονομικών που έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης από το βήμα του 23ου συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η μεταρρύθμιση του κράτους, Θεμέλιος Λίθος για την Ανάπτυξη».

Όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, το πρόβλημα της διαφθοράς επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί καίρια και για το λόγο αυτό το υπουργείο έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής το οποίο αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.

Το συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, μόνο η αρχή. «Ο δρόμος είναι μακρύς» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι το 2013 θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να διαθέτει ένα πλέγμα κανόνων και συστημάτων για την προστασία των πολιτών από τέτοιου είδους φαινόμενα.

Τραγικές χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας τις συνέπειες από φαινόμενα διαφοράς για την χώρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά όπου υπάρχει διαφθορά δεν μπορεί να λειτουργήσει κράτος δικαίου. Η διαφθορά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό, υποθάλπει τη φοροδιαφυγή και αποθαρρύνει τους επενδυτές ενώ επιδρά αρνητικά και στην απασχόληση.

Για την πάταξη της διαφθοράς, ο κ. Σούρλας, ανέφερε ότι αναγκαία είναι η πολιτική βούληση που θα θέσει το πλέγμα πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί ένα κράτος χωρίς τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Σούρλας, με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς. «Με έναν πρωθυπουργό αποφασισμένο και τέτοιου είδους ενέργειες θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια» ανέφερε ο κ. Σούρλας.

Στα εμπόδια που θέτει η γραφειοκρατία στην ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσια Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, επισημαίνοντας ότι εμποδίζει την υλοποίηση επενδύσεων ενώ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό του φαινομένου.

Ο κ. Ρακιντζής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι εάν αρθούν εμπόδια όπως οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η πολυνομία, η διαφθορά κ.ά. θα μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση και να υπάρξει ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της διαφθοράς, ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας Κώστας Μπακούρης ανέφερε ότι καταστρέφει την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν ευημερούν σε διεφθαρμένες κοινωνίες.

Ο κ. Μπακούρης από το βήμα του συνεδρίου υποστήριξε ότι η άποψη που επικρατεί ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την πλευρά επιχειρήσεων για τη χώρα μας λόγω οικονομικής κρίσης είναι «μύθος». Ωστόσο διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας συνδυάζεται με την αμφιβολία για το κατά πόσο ευνοϊκό είναι το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

Ο κ. Μπακούρης ανέφερε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα μας έχει επεκταθεί επισημαίνοντας παράλληλα τις προσπάθειες που γίνονται από τα αρμόδια υπουργεία για τον περιορισμό του φαινομένου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κρίση μπορεί να είναι η ευκαιρία για την εκ βάθρων αναδόμηση των θεσμών της χώρας.