Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρότεινε ο πανίσχυρος Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την αντιμονοπωλιακή πολιτική, να πάρει ένα νέο ρόλο που θα αφορά στο οριστικό κλείσιμο των αδύναμων τραπεζών που επιβιώνουν από τους πόρους που τους παρέχει η Κεντρική Τράπεζα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ελλείψει πανευρωπαϊκού σχεδίου για τα πιστωτικά ιδρύματα, ο ρόλος της εκκαθάρισης των αποκαλούμενων τραπεζών-ζόμπι πέφτει στη δικαιοδοσία του Αλμούνια, του Ευρωπαίου Επίτροπου, αρμόδιου για την αντιμονοπωλιακή πολιτική, ο οποία ενέκρινε σήμερα την αναδιοργάνωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και επιθυμεί να γίνουν αντίστοιχα βήματα και στις ελληνικές τράπεζες.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν το αν θα μπορούσε να δοθεί στον Αλμούνια η δικαιοδοσία σε μόνιμη βάση και θα αφορά τις τράπεζες που είναι πολύ αδύναμες για να επιβιώσουν.

Η ίδρυση μία σχετικής υπηρεσίας θα είναι προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης και θα αφορά τράπεζες που κρατούνται ζωντανές «με μηχανική υποστήριξη», με στόχο φυσικά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.