Η ευρωπαϊκή ηγεσία καλείται να άρει το αδιέξοδο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2013, τη στιγμή που οι εθνικές κυβερνήσεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη λιτότητα που θα πρέπει να επιβληθεί, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το ευρωκοινοβούλιο.

Η ηγεσίες της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία έως την Τρίτη εάν θέλουν να αποφύγουν να επανέλθει ο προϋπολογισμός για επανασχεδιασμό από την Κομισιόν.

Μάλιστα, οι αντιπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών χωρών δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για ολονύκτιες διαβουλεύσεις ενόψει και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό που θα καθορίσει την πορεία της Ένωσης για το διάστημα 2014 – 2020.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, η οποία ακσεί επί του παρόντος την προεδρία της Ε.Ε., εκτιμά πως οποιεσδήποτε προστριβές επί του θέματος θα «δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα», ενώ από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Χέις, τόνισε: «Φρονώ πως θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα εάν θα χρειασθεί να παζαρεύουμε διαρκώς τα θέματα αυτά. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία».

Το Ευρωκοινοβούλιο πιέζει τα ευρωπαϊκά όργανα ώστε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 137,9 δισ. ευρώ, ή κατά 6,8%, με το επιχείρημα πως αυτό το ποσό είναι απολύτως αναγκαίο ώστε να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα και τα σχέδια που ήδη έχουν εγκριθεί.