Οι σημαντικές αλλαγές που ετοιμάζονται σε ΕΝΦΙΑ και πληρωμή φόρου εισοδήματος

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:33
10/01/2019
Οι σημαντικές αλλαγές που ετοιμάζονται σε ΕΝΦΙΑ και πληρωμή φόρου εισοδήματος
7
loading

Περισσότερες δόσεις για την πληρωμή των φόρων, όπως του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα  Παπανάτσιου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός εξόφλησης των φόρων καθώς πρόσφατα δήλωσε ότι εξετάζονται «όλες οι περιπτώσεις ώστε κάποιοι φόροι να πληρώνονται σε περισσότερες δόσεις».

Το σχέδιο που φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών αφορά σε πρώτη φάση την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε έως τέσσερις διμηνιαίες δόσεις από τρεις που ισχύει σήμερα ή ενδεχομένως και σε έως 8 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η πρεμιέρα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Τaxisnet είναι να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Έτσι όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τους έως τις 30 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο που θα δείχνει το εκκαθαριστικό σημείωμα είτε σε 4 διμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τα τέλη Μαΐου ή σε 8 μηνιαίες δόσεις στην περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο της πληρωμής του φόρου εισοδήματος με τον μήνα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να κάνουν καλύτερη διαχείριση ή διαφορετικά να «σπάσουν» σε μικρότερα ποσά τον οφειλόμενο φόρο. Επίσης εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα βάλει φρένο στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς οι φορολογούμενοι θα μπορούν ευκολότερα να ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις οι οποίες θα έχουν σπάσει σε περισσότερες δόσεις.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξετάζεται να εισπράττεται κάθε μήνα προκαταβολικά από την αρχή του έτους.  Το καλοκαίρι, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει η τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι οι φορολογικές Αρχές να βεβαιώνουν τον ΕΝΦΙΑ από την αρχή κάθε έτους και με την έκδοση προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να τον πληρώνουν από τον πρώτο κιόλας μήνα του χρόνου.

Στα τέλη Αύγουστου, όταν θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου μετά και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα δουν τον τελικό λογαριασμό με τις δόσεις του φόρου που θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό θα διευκολύνει τους φορολογουμένους καθώς οι πληρωμές των ετήσιων φορολογικών τους υποχρεώσεων δεν θα πέφτουν μαζεμένες στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνο αλλά θα απλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, το θέμα είναι ότι οι φορολογούμενοι αποκτούν ακόμη πιο στενές επαφές με την Εφορία.

Σήμερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο  ΕΝΦΙΑ τα τελευταία χρόνια εξοφλείται σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Αυστριακός

  Μιας και καθημερινά αποδεικνύεται το πόσο αποχαυνωμένοι είναι οι ελλαδίτες, προτείνω και έναν νέο φόρο, \"της καθαρής αναπνοής\". Ως γνωστόν, λόγω έλλειψης βιομηχανικών μονάδων είναι τουλάχιστον θεωρητικά ο αέρας καθαρότερος. Αυτό λοιπόν πρέπει κάποιος να το πληρώσει. Ποιός άλλος λοιπόν απο τον πανσοφο ηλίθιο?

 2. avatar PanosGianaros

  ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΗΓΗ - - συνταξιούχοι , μισθωτοί κ.λ.π - - - ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ , , , ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΩΣ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ .
  Η εκκαθάριση να γίνεται αμέσως και να πληρώνεται \' \' \' αν είναι να πληρώσει \' \' κάποιος , η πρώτη δόση απο το τέλος Φεβρουαρίου σε πολλές δόσεις.
  Εκείνο που δεν καταλαβαίνει κανείς είναι ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕς ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΜΟΥ , , , ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ . . . . !
  ΤΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ....!

  1. avatar η προκαταβολη φορου 100%

   σε ελευθερους επαγγελματιες ...τι σου λεει?????αλλη απατη κι αυτη.....

 3. avatar Полюшко-поле

  Τι παραπληροφόρηση είναι αυτή;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Αφού το συριζα κατάργησε τον ενφια!

 4. avatar greg

  αλητες κλεβετε τον κοσμο που δεν εχει να φαει............

 5. avatar ΠΟΝΗΡΟ

  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΝΑ 3ΜΗΝΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Φ. Ε. ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ, ΑΡΑ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ....

 6. avatar Autoapascholoumenos

  Συνεχίζεται το ξεπουπουλιασμα ΑΛΛΑΑΑΑ σε δόσεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει